Wat kun je bij een Sint Martinus Born allemaal doen?

Bij een schutterij Sint Martinus Born kun je vanalles doen. Je kunt muziek maken (trommelen), marketentster worden, vlaggedrager worden, bordjesdragen, geweerdrager worden, of zelfs commandant worden. Uiteraard is de belangrijkste funktie die van Koning en Keizer. In de volgende hoofdstukken zullen we stilstaan bij deze aspecten. En uiteraard zijn er een zestal schuttersfeesten, treden we een aantal keer per jaar uit in ons eigen dorp Born, zoals bij het jaarlijkse koningsvogelschieten, op Koningsdag, tijdens de processie, etc.En natuurlijk oefenen we met excerceren en schieten, want dat zijn belangrijke zaken tijdens schutterswedstrijden.

Bordjesdrager

De Bordjes drager loopt voorop en houdt het bordje vast van de schutterij, met vermelding van naam van de schutterij en optochtnummer, zodat de mensen langs de kant bij schuttersfeesten kunnen zien waar de schutterij vandaan komt, en de jury precies weet wie ze voor zich hebben voor de jurering. Want veel schutterijen hebben dezelfde naam, zoals onze schutterij, schutterij St Martinus. Bijna alle schutterijen zijn vernoemd naar patroonheiligen.

Vlaggedrager

Vroeger had je de oorlog gewonnen, als je de vlag van de tegenstander had veroverd. Daarom voeren legers altijd vlaggen mee, en doen de schutterijen dat ook nog steeds. Alleen schutters voeren geen oorlog meer, zijn daarentegen zeer vredelievend.. Dus als je niet te veel wil oefenen, zoals dat voor trommelen nodig is, maar het wel heel leuk zou vinden om bij een schutterij te komen en zo’n mooi uniform te dragen, kun je vlaggedrager worden. Misschien met een vriendje of vriendinnetje ?

Marketenster

Manschappen in het leger moesten vroeger hard werken, lange voettochten maken onder barre omstandigheden, en natuurlijk vechten in tijden van oorlog. Marketentsters hadden tot taak de manschappen te verzorgen, hen voorzien van eten en drinken, en even gerust stellen.
Daarom hebben marketentsters een mandje met brood, worst en kaas, een vaatje met drinken, een mes en een glaasje, en een schort en servet om dit allemaal te kunnen doen. Tegenwoordig zijn marketentsters hele leuke dames, met mooie uniformen, mooie hoeden, en op en top verzorgt.

Tijdens schuttersfeesten treden marketentsters uit voor een jury, en mogen dan laten zien hoe goed ze voor de jury of het publiek eten en drinken kunnen presenteren en aanbieden. Heel leuk als je een echte dame bent, jong of oud, je hoort tip top verzorgt te zijn en staat heel erg in de belangstelling.

Momenteel hebben we geen volwassen marketentsters, maar die zijn van harte welkom!

Trommelaar

Schutterijen marcheren, net als in het leger. Om goed te kunnen marcheren en in de maat te lopen met een grote groep mensen heb je marsmuziek nodig. Die wordt gemaakt door het tamboerkorps van een schutterij. In tegenstelling tot een harmonie, waar vooral symphonische muziek gemaakt wordt, wordt bij een schutterij dus de nadruk gelegd op marsmuziek. We hebben een eigen jeugdopleiding, waar je middels prive les door een ervaren instructeur de beginselen van het trommelen wordt geleerd. Als je goed oefent, kun je na een anderhalf jaar met een echte trom mee met het trommelkorps. Tot die tijd krijg je natuurijk wel een uniform, en kun je tijdelijk een vlag dragen of een tamboerijn, totdat je trommelen kunt.
Kun je heel goed trommelen, dan mag je je kunsten vertonen tijdens het uittreden op schuttersfeesten. Dat kan met de hele drumband, of individueel als solist.
De muziekles is voor jeugdleden geheel gratis, en ook de instrumenten en uniform krijg je van de schutterij. Uiteraard kunnen volwassenen ook trommelen. Zeker leuk als je vroeger hebt getrommeld, bij een schutterij, harmonie of eventueel zaate herremenie.
Trommelen kun je dus als jeugdlid, maar zeker ook als volwassen lid.

Geweerdrager

Geweerdragers zijn de manschappen van het leger. Zoals de naam al zegt, dragen zij een geweer waarmee ze oorlog konden voeren. Dat doen we tegenwoordig niet meer, maar we dragen wel nog uiteraard onklaar gemaakte geweren mee. Ook doen we excercitie oefeningen, volgens een officieel schietregelement van het leger ( maar van jaren geleden). Geweerdrager worden is alleen weggelegd voor volwassen leden. Wil je niet al te veel tijd besteden aan oefenen, maar wel de gezelligheid van het schutterswezen ervaren, en het groepsgevoel meemaken als schutters onderling, dan is geweerdrager zeker een rol waar je heel veel plezier in kunt vinden.

Schieten

Van oudsher houden schutters schietwedstrijden. Uiteraard schieten we niet op boeven of op elkaar, maar tegenwoordig schieten we op houten blokjes van 1.5 bij 1.5 cm, of 1 bij 1 cm.
Dat doen we met een zware buks, die ongeveer 10 kilo weegt, met loden kogels. De schiethark (die uitgebeeld wordt in het logo) staat op een paal op 16 meter hoogte. Gezien het gewicht van de buks ligt die op een oplegpaal. Schieten is een echte concentratie sport, die door alle leden van een schutterij gedaan kan worden. Ben je stress bestendig, heb je een vaste hand, en hou je van competitie, dan is schieten zeker iets voor jou.

Koning

Elk jaar op kermiszondag wordt in Born het Koningsvogelschieten georganiseerd. Er wordt dan door de schutters om beurten geschoten op een houten vogel. De winnaar van deze wedstrijd wordt de koning. Hij wordt geëerd nadat hij gewonnen heeft. Het hele jaar zal de koning schutterszilver dragen. Elke koning laat een zilveren schild maken, waarop zijn naam, de naam van schutterij en het jaar van zijn koningschap staan. Meestal wordt in het ontwerp iets persoonlijks toegevoegd, zoals een afbeelding of term die verwijst naar het beroep van de koning of de functie binnen de schutterij. In de loop der jaren zijn dus vele schilden gemaakt en die worden gedragen door de huidige koning. Bij de schutterij Sint Martinus Born is de koningsvogel het oudste zilveren stuk. Deze dateert van 1609.

Koningin

De koning heeft vaak de keuze of hij vergezeld wordt door een koningin. Meestal is het zijn vrouw of vriendin, ook komt het voor dat zijn dochter of moeder de koningin wordt. De koningin draagt een mooie jurk en is de blikvanger van de schutterij.

Keizer

Degene die driemaal achter elkaar het koningsvogelschieten wint, wordt Keizer. Dit is een hele eer en heel bijzonder als dit lukt. De keizer draagt zijn titel voor het hele leven en daarmee een belangrijke positie bij Sint Martinus Born en in de schutterij algemeen.

Overige rollen

Natuurlijk zijn er nog meer rollen bij een schutterij. Te denken valt aan commandant, officier, generaal, etc. Echter dat zijn rollen waar je een aantal jaren lid moet zijn van een Sint Martinus.

Heb je interesse om lid te worden van onze schutterij?

Kortom, bij een schutterij kun je heel veel dingen doen, voor zowel jeugdleden als volwassen leden.
Heb je interesse om lid te worden, of wil je geheel vrijblijvend informatie krijgen, stuur dan een mailtje naar info@schutterijstmartinusborn.nl.

De onderlinge gezelligheid en saamhorigheid op schuttersfeesten, discipline, folklore en echte limburgse cultuur,zullen je zeker aanspreken in deze jachtige en prestatie gerichte maatschappij.

We zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen.

© Sjöttefeës Bor 2018 - 1 & 2 september 2018